Anglický tip na silvestra

26.12.2012 09:21

 

Chcete na Silvestra pohostit návštěvu a vymýšlíte snadné a přesto chutné občerstvení? Přesně takový je recept, který vznikl ve Velké Británii zhruba před 50 lety a nazývá se Fish and Chips.

Na přípravu potřebujete 100 ml světlého piva, lžičku kypřícího prášku, dvě vejce, 300 ml oleje na smažení, citrón, 220 g hladké mouky, slepičí bujón Knorr a především 0,5 kg bílé ryby s celistvým masem.

Kostku slepičího bujónu rozetřete v míse se dvěmi lžícemi oleje, přidejte pivo, vejce a důkladně promíchejte. Zvlášť smíchejte mouku s kypřícím práškem a pomalu, za stálého míchání ji přisypávejte do směsi s pivem. Konzistence vzniklého těsta by měla být hustší, podobná těstu palačinkovému. Pokud je řidší, můžete přidat mouku. Rozpalte olej na vysoké pánvi a rybu nakrájejte na nudličky silné zhruba 1,5 cm. Obalte ji v mouce a následně v připraveném  těstíčku. Kvůli rovnoměrnému prosmažení by ryba měla být v oleji zcela ponořená. Dozlatova osmažené rybí kousky dáme vysušit na ubrousek a podáváme buď bez přílohy, s hranolky, citronem nebo majonézou.

Nejen o silvestrovské kuchyni se dozvíte v online kuchařce www.receptynakazdyden.cz. Najdete v ní skvělé dezerty, předkrmy, nápoje i hlavní jídla na jakoukoli příležitost. Tento web doporučujeme hlavně jako zdroj inspirace pro ty, kterým už pomalu docházejí nápady na vaření :).