Vánoce, Vánoce přicházejí

21.11.2012 09:53

 

Tak a je to tu po roce zase. Přicházejí sice svátky klidu a míru, zároveň ale doba, kterou všichni z duše nenávidíme. Tlačenice v obchodech, generální úklid a stres s tím, co napečeme a navaříme. Letos to zkuste trochu jinak, bez stresu. Dárky nakupte s předstihem na internetu, úklid nechte na jaro, stejně okna zakryjete barevnými žárovkami, takže šmouhy nebudou vidět a cukroví napečte tak akorát. Soutěžit v počtu druhů přeci s nikým nemusíte a po svátcích aspoň nebudete muset řešit přebytečná kila.

Vánoce patří mezi nejdůležitější svátky v roce mezi křesťany i nevěřícími už od pradávna. Kdysi byly obdobím, kdy se slavil zimní slunovrat. A i když už si to dnes neuvědomujeme, každý vánoční zvyk měl svůj jasný význam. Třeba cukroví nebylo dřív určeno primárně k obžerství, ale k ochraně před temnými silami. Ten, kdo ho měl napečeno nejvíc, byl v nejmocnější noc v roce bezpečně chráněn před vším zlým.  Pekly se nejrůznější tvary perníčků. Měsíčky a kolečka (sluníčka) zůstávala doma na stole, zvířátka se rozvěšovala na dveře, chlévy a ovocné stromy. Cukroví v podobě, jak ho známe dnes, přišlo až kolem 19. století, kdy světlo světa spatřilo linecké, vanilkové rohlíčky, pracny a vše další z mouky, ořechů a másla.

Co pečete nejčastěji doma vy? U nás se slavnostní tabule neobejde bez lineckého, vanilkových rohlíčků, ořechů, vosích hnízd a kokosových kuliček. Recepty na všechny druhy cukroví si předáváme z generace na generaci a každá kuchařka se snaží poctivě dodržovat recept svojí maminky. A o recept na linecké se s vámi klidně podělím:

Budete potřebovat půl kila hladké mouky, 170 g cukru moučka, 300 gramů změklého másla a dva žloutky.

Všechny ingredience smícháme do hladkého těsta, které zabalíme a necháme chvíli odpočinout a ztuhnout v lednici. Pak ho postupně vyválíme na zhruba půlcentimetrové pláty, ze kterých vykrajujeme tvary, opatrně přenášíme na plech a pečeme do světle růžova ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí spojujeme domácí rybízovou nebo jahodovou marmeládou a rychle schováme do krabic, aby se do svátků proleželo a nesnědlo.